A coaching egy olyan folyamat, ahol a coach segíti ügyfelét a számára fontos célok megfogalmazásában, illetve elérésében. Általában 8-10 alkalmas, megoldás- és eredmény-orientált ülésből áll. Mit tud adni a coaching a vezetőknek?

A vezetés egy szakma. Lehet benne tehetségesnek lenni, de jó vezetővé akkor válik valaki, ha tudatosan működik ebben a szerepben. Érti, mi szól róla, hogyan hat a viselkedésével, kommunikációjával, és tudatosan gyakorol hatást a környezetére. Mindezt olyan környezetben, ahol a vezetői magányosság tipikus: a vezető sokszor nem oszthatja meg dilemmáit, kétségeit a környezetével. Mik a legtipikusabb vezetői helyzetek, elakadások?

  • Szakemberből vezető. Szakemberből lett kiemelve a vezető. Ehhez elvárásokat kap, támogatást nem
  • Előléptetés. A vezető szintet lépett (előléptetés, felelősségi kör bővítése, stb.), de az új helyzetben is a régi módon akar működni – úgy pedig kicsi az esély a sikerre. (Ehhez külön ajánlom Marshall Goldsmith könyvét: „Ami eddig működött, az nem visz tovább”).
  • Első 100 nap. A vezetőt kívülről hozzák be a szervezetbe. Még csak most lépett be az irodájába, de nagyon várták, mindenki egyből várja, hogy dönt, vezet, képvisel. Az első 100 nap létfontosságú.
  • Mindennapos vezetői kihívások. A vezetői feladatokat nem könnyű profin „üzemeltetni”. Delegálás, motiválás, döntéshozás, csapat képviselete, teljesítményértékelés, stratégia- és jövőképalkotás, változási helyzetek kezelése, karriermenedzsment, leépítés… és közben meetingek, e-mailek, és egyéb időrablók.
  • Vezetői brandépítés és hatásgyakorlás. Régi, de ma is aktuális igazság, hogy „nem elég megtojni a tojást, kotkodálni is tudni kell hozzá”. Mennyire tudod (jól) képviselni a magad és a csapatod eredményeit? Mennyire érted a körülötted lévő döntéshozók szempontjait? Mennyire tudsz olyan hatást gyakorolni a környezetedre, amilyet szeretnél?
  • Változásmenedzsment. A vezetőknek kiemelkedő szerepük van a változási folyamatok kialakításában és kezelésében. A vezető hozzáállása és változáskezelése támogathatja csapatának a minél könnyebb átállást az új helyzetre, működésre, de meg is nehezítheti azt.
  • Készség coaching. Valamilyen készségfejlesztés áll a coaching fókuszában (prezentáció, időmenedzsment, stb.)

A fő témák, felszíni történések mögött sokszor más okok is meghúzódnak. Az ülések során ezért nem csak a témán, hanem a vezető működésén, illetve a köztünk lévő kapcsolaton is dolgozunk. A folyamat végére így a konkrét helyzetek megoldásán túl egy jobb minőségű vezetői működést, a témán túlmutató tanulást, és tudatosabb helyzetkezelést is kapunk.

Több mint tíz éve foglalkozom egyének és szervezetek fejlesztésével. A Lemma coaching rendszerszemléletű és megoldásorientált coach képzését, a Magyar Pszichológiai Társaság brief coach módszertani képzését, és a Gestalt Coaching Center Action Learning Team Coach képzését végeztem el. A Magyarországi Coach-szervezetek Szövetsége által minősített coach vagyok. A coaching mellett fókuszolással és testtudatos módszerekkel is dolgozom. Minősített GPOP, Hogan és SHL visszajelző vagyok.

 

„Nem volt számomra teljesen ismeretlen a coaching fogalma, mielőtt Krisztával dolgozni kezdtem, már előtte is tapasztaltam ennek a módszernek a hatékonyságát és előnyeit. A szervezetbe érkezett új vezetőként Kriszta segített megbirkózni a kezdeti nehézségekkel, támogatta a beilleszkedési folyamatot, és segített konfliktusos helyzetek kezelésében. Kriszta minden alkalommal olyan beszélgetést kezdeményezett, aminek köszönhetően önmagam jöhettem rá az evidens válaszra. A beszélgetések során számomra nagyon hasznos volt, hogy Kriszta más szemszögből nézi a dolgokat, és olyan kérdéseket tesz fel, amiket lehet, hogy soha nem tennék fel magamnak, így gondolkodásra késztetett minden egyes beszélgetésünk. Az általa hozott feladatok és eszközök mindig segítették a fejlődésemet.

A foglalkozások alkalmával Krisztának sikerült bizalmas, bensőséges hangulatot teremtenie, empátiával, tapintattal, nyitottsággal érzett rá, hogy merre kell terelni a folyamat menetét, hogy az a leghatékonyabb legyen a probléma megoldása szempontjából. Saját tapasztalatom alapján teljes bizalommal ajánlom őt.” 

Rados Lilla, Capex menedzsment központ vezetője, Magyar Telekom Nyrt.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Ha szeretne díjmentesen, kötelezettségek nélkül beszélgetni arról, milyen helyzetben van a cége és milyen célokat szeretne elérni, keressen bátran!

http://s6.tarhely.com/~medgyesi/wp-content/uploads/2017/01/vezetői-coaching.jpg
http://s6.tarhely.com/~medgyesi/wp-content/uploads/2017/01/life-coaching.jpg
http://s6.tarhely.com/~medgyesi/wp-content/uploads/2017/01/szervezetfejlesztés-megoldás-orintált-coaching.jpg
http://s6.tarhely.com/~medgyesi/wp-content/uploads/2017/01/megoldás-orientált-coaching-módszerek-e1485711132652.jpg
http://s6.tarhely.com/~medgyesi/wp-content/uploads/2017/01/megoldás-orientált-coaching-módszer.jpg
http://s6.tarhely.com/~medgyesi/wp-content/uploads/2017/01/team-coaching.jpg

Mire jó a coaching?

Rólam

Vezetői és projekt coaching, life coaching, tréneri és szervezetfejlesztői munkám során ügyfeleimet abban szeretném támogatni, hogy elérjék egyéni és szervezeti céljaikat, és a rájuk váró kihívásokra új/jobb megoldásokat találjanak. Változzanak, biztonságosan.

 

Mentés