Fókuszolás-orientált coaching alapképzés

 • Hogyan tudod támogatni azt a döntés helyzetben lévő ügyfelet, aki az ülés előtt már mindent százszor átgondolt, és teljesen el van akadva?
 • Mit csinálsz, amikor az ügyfél semmilyen kapcsolatban nincs a vágyaival?
 • Mit teszel, amikor az ügyfél beszél valamiről, de az intuíciód azt súgja, hogy közben itt valami egészen más történik?
 • Hogyan dolgozol magadon coach-ként? Mihez kezdesz azzal, amikor „benyomódik” nálad egy gomb egy-egy üléseden?

A fenti helyzetek kezeléséhez (is) kínál megoldást a fókuszolás-orientált coaching eszköztára. A fókuszolás megismerése és használata nem csak coaching módszereinket gazdagítja: az önismereti és szupervíziós munkához is szelíd, mégis nagyon hatékony támogatást nyújthat. Coach-ként, fókusz trénerként és magánemberként egyaránt lelkesen ajánlom a módszert, melynek rengeteget köszönhetek.

A Fókuszolás Eugene Gendlin Amerikában élő filozófus és pszichoterapeuta nevéhez fűződő módszer. Egy olyan, bárki által végezhető, speciális beszélgetés, ami segít a testünk és a gondolataink „párbeszédében”. Ezáltal felold és helyrerak bennünk helyzeteket, eseményeket, érzéseket. (www.fokuszolas.hu)

Mire jó a módszer?

A Fókuszolás segíti az átélést, a testi-lelki egyensúly kialakítását, és ezen keresztül a személyes fejlődést.

 • Segít fejleszteni a testtudatosságot, a belső figyelmet
 • Komplex, vagy érzelmileg megterhelő helyzetek mélyebb megértéséhez, feldolgozásához, az élet bármely területén
 • Érzelmi elakadások feloldásában
 • Döntésekhez,
 • Az ügyfél önértékelés fejlesztéséhez
 • Önismeret mélyítésére és mások támogatására („fókuszkísérés”) egyaránt használható
 • A módszer önállóan is működik, és más módszerekkel (coaching, terápia) is integrálható.

Mi a tréning célja?

Az 5 napos alapképzést speciálisan segítő szakembereknek (tréner, coach, terapeuta, stb.) alakítottuk ki. Célunk, hogy

 • az alapok megismerése után az önismereti munkához is segítséget kapjatok,
 • konkrét coaching folyamatok során is tudjátok használni a Fókuszolás szemléletét és eszközeit (megnövekedett jelenlét, tudatosság a test üzeneteivel kapcsolatban; döntéshelyzetek; érzelmi elakadások kezelése; testi érzetek integrálása a coaching munkába, stb.)
 • a lezajlott egyéni vagy csoportos folyamatok, dinamikák érzelmi feldolgozását is támogassuk a fókuszolás eszköztárával.

Figyelem: a programnak nem célja coach-csá képzés! Az 5 nap során egy eszköz és szemlélet átadását, a résztvevők már meglévő coaching eszköztárának gazdagítását tudjuk felelősen vállalni!

Hogy épül fel a képzés?

 • 5 nap, minden nap 9-17 óráig.
 • 2 modul, az első 3 napos, a második 2 napos
 • 1. Modul: Fókusz alapok.
 • 2. Modul: Fókuszolás alkalmazása a coaching /segítői munkában.
 • Első Modul: FÓKUSZOLÁS – 3 nap
  • A Fókuszolás szemléletének, alapjainak megismerése
  • Saját élményű belső munka
  • A coachingban és a Fókuszolásban is szükséges fogalmak, eszközök, szimbolikák megismerése és megtapasztalása (közelség-távolság, tükrözés, jelenlét, stb.)
 • Második Modul: COACHING – 2 nap
  • A coaching és a fókuszolás találkozása – gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás! Eszközök módszerek – újak és a régiek, másképp
  • A coaching ülések során előkerülő helyzetekkel, dilemmákkal való munka fókuszolás-orientált coachinggal
  • Coaching folyamatok tudatosítása, érzelmi hatásainak feldolgozása fókuszolással
  • A fókuszolás eszöztárának és szemléletének integrálása a coaching eszköztárba

Az első modul (3 nap) két trénerrel megy, a második modult (2 nap) Medgyesi Kriszta tartja.

A résztvevők a program elvégzése után megkapják a New York-i Fókusz Intézet Fókuszolás alapképzés oklevelét!

Kik tartják a programot?

Pólya Judit fókusz tréner, klinikai szakpszichológus vagyok. Több mint két évtizede foglalkozom családokkal, gyerekekkel, felnőttekkel. Segítő szakemberek számára 2000 óta tartok esetmegbeszélő, szupervíziós csoportokat, valamint több témában tréningeket vezetek. A rendszerszemlélet mellett, a fókuszolás, mint attitűd a magán és a szakmai életemben egyaránt meghatározó jelentőségű.

Medgyesi Kriszta PCC fókusz tréner, szervezetfejlesztő, coach vagyok. Több mint 10 éve foglalkozom egyének és szervezetek fejlesztésével. 2012-ben végeztem el a New York-i székhelyű Fókusz Intézet által elfogadott Fókuszolás trénerképzést. Azóta kísérek egyéneket különböző élethelyzetekben, és oktatom a fókuszolást csoportoknak. Coachként és saját önismereti munkámhoz is rendszeresen használom a módszert. A Fókuszolásnak kiemelkedő szerepe van szakmai és személyes életutamban.

Mik a képzés keretei?

Az 5 napos tréning részvételi díja összesen 149 900 Ft. ICF, EMCC, CoachOK tagok 20% kedvezménnyel, 119 900 Ft-ért végezhetik el a programot (áfamentesen számlázunk). Ha valaki nem coach, de az első 3 nap érdekli, 89 900 Ft-os áron vehet részt az első Modulon!

A tréning budapesti helyszínen lesz, egy nap 9-17 óráig tart. A maximális létszám 12 fő, a jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében fogadjuk. Minden részvevővel előzetes beszélgetést folytatunk, ahol a fókuszolást is megtapasztalhatják egy rövid folyamatban.

A jelentkezés a képzés összegének befizetésével válik véglegessé. Lemondás esetén az összeget a program előtti 7. napig visszautaljuk. 7 napon belül az összeg nem jár vissza, de valaki mást behívhatsz magad helyett a képzésre.

Korábbi résztvevők véleményei:

„Nekem hihetetlen élmény a fókuszkísérés elsajátítása. Egy olyan módszer, amiben úgy támogatjuk a problémamegoldást, hogy mind a résztvevő, mind a kísérő biztonságban érezheti magát, egyszerű szabályok betartásával nem tudunk ártani, segíteni viszont annál inkább.” Szabó Zsófia

„Nagyon nagy élmény volt résztvenni a Fókuszolás Orientált Coach tréningen. Rövid idő alatt olyan eszközt ismertem meg, amivel nem csak én fejlődök mint coach és tréner, de rögtön a képzés után el is tudtam kezdeni használni ügyfeleimmel. Sok vezetővel dolgozom, akik racionálisan már ezerszer átgondolták a céljukhoz vezető lépéseket. A fókuszolás során olyan új gondolatokat, érzéseket fedeztek fel, amikkel nagy előrelépést érhettek el.”

„A gondolatok és érzések apróbb vagy nagyobb változásokat generálnak a testben, amelyeket nem tanultunk meg észrevenni, hát még irányítani. A FOC módszere ezt a folyamatot segít a kezünkbe venni. Régóta foglalkozom filozófiával és különböző mozgásformákkal. Azonban a fókuszolás egy teljesen új tudatosság szemlélelet hozott az életembe. Azonnali és gyakorlati módszert adott a test és az elme kapcsolatának megértéséhez.”

„Milyen volt ez a képzés? Széles érzelmi skálán mozogtam. A megrázótól (ennyire éles még sose volt a tükör, amibe belenézhettem) a hatalmas nagy felismerésekig. Kimerítő, és egyben feltöltő. Minden esetben meggyőző, biztonságos, igazi kapcsolódás magammal. A csapatban kialakult bizalmi légkör megtartott bármilyen helyzetben. Hálás vagyok Krisztának és Juditnak, hogy ennyire egyszerű, mégis összetett, sok lehetőséget magában foglaló, hatékony és hasznos szemléletet, módszert kezdhettem el tanulni. Életem minden területén alkalmazni fogom. Köszönöm.” Benkő Brigitta

„Ez egy olyan képzés, ami nem ért véget az 5. nap után, hanem velem marad azt hiszem, örökre. Ajánlom mindenkinek, aki közelebb szeretne kerülni a legbelsőbb és legjobb önmagához.”

„Profi trénereket, két teljesen különböző munkamódszert ismerhetsz meg, és nagyban segíted a klienst ezzel abban, hogy befelé figyeljen, az érzések és testi üzenetek szintjére. Átsegíthet olyan dilemmákon, problémákon, amire tudatosan keresve nem talál a kliens megoldást. Próbáld ki Te magad is, saját témáidon! Agyalós és elakadós klienseknek különösen jó lehet! Teljes szívből ajánlom!” Palotai Krisztina

Szeretettel várunk!

Medgyesi Kriszta és Pólya Judit